Bank dan Hutang

Sketsa bersama Regional Manager Bank

Banker : assalamualaikum en RG.. sihat ke ?

RG : wsalam ..alahamdulillah sihat boss..

Banker : Terima kasih En RG sebab THC support bank kami .. saya tengok tiap2 bulan sales THC akan naik berkali ganda.. pelik saya

RG : Alhamdulillah boss..berkat sokongan boss dan team juga.. tapi apa yg boss pelik sales kami naik tiap2 bulan..

Banker : ye la.. macam saya ada target yg HQ bagi ..target tak turun tapi orang nak buat loan sendu..kalau ikutkan sebelum THC mai support kami..sales kami dropped 70%..bila THC support sales kami increase ke 200-300% ..camne THC buat

RG : ohh..kami sesuaikan perancangan kami mengikut situasi kehidupan.. bank buat promo berdasarkan tujuan untuk galakkan orang berhutang.. so kalau boss nak naikkan lagi sales boss..kena ubah paradigma.

Banker : maksud en RG ?

RG : maksud saya dah sampai masa banker ajar masyarakat macam mana banker boleh buat rakyat marhaen untung.. bukan tekan mereka dengan pinjaman yg sia2 tanpa guidance..

Banker : so

RG : pada pandangan saya.. semua manusia tak suka berhutang..tapi mereka tak de modal. Jadi mereka pinjam duit bank maka bank bagi pinjaman tanpa pedulikan sangat macam mana peminjam jaga duit mereka dengan baik dan kembangkan.. barulah ada win2 situaitions

Banker : maksud en RG

RG : sekarang bank tak menerapkan amalan mendiidik tapi lebih kepada nak galakkan masyarakat berhutang untuk bank capai sasaran jualan..itulah silapnya

Banker : Mana En RG tau..

RG : Saya dulu Account Realtionship Manager CIMB Group..ex banker..hehe

Bamker : patutlah…hahahahaha

https://tinyurl.com/onestopcentretutuphutang

Tq Allah

#RGPG

Leave a Reply